خنک سازی تخم پرندگان آبزی یکی از نکاتی است که در زمان جوجه کشی این پرندگان باید به آن توجه ویژه ای داشته باشیم، به این دلیل که، تخم پرنده های آبزی در طی دوره جوجه کشی به دلیل زیست شناسی پرندگان آبزی نیاز به خنک سازی دارند، هنگام تخمگذاری، پرندگان ماده لانه را برای جستجوی غذا ترک می کنند و سپس برای ادامه جوجه کشی برمی گردند. به نظر می رسد که این شرایط به جوجه ریزی کمک می کند، زیرا کمتر می توان تخم هچ نشده ای را در لانه اردک های وحشی یا غازها یافت. پوسته های تخم های پرندگان آبی با این روند و تغییر دما سازگار هستند. با تکامل اهلی شدن، برخی از اردک های خانگی به تدریج این عادت را از دست دادند.
با این حال، مشخصات ساختاری تخمها یکسان است
- وزن بیشتر
- ساختار پوسته با دوام
- شکستن در هنگام جوجه ریزی (متفاوت از تخم مرغ و تخم از گونه های دیگر پرندگان).
معمولاً سعی می شود در جوجه کشی مصنوعی از طبیعت تقلید شود. پرندگان آبزی نزدیک آب لانه می کنند و ماده از آب، مرطوب و سرد به لانه برمی گردد. در نتیجه، آب پاشی تخمها در طی جوجه کشی به روشی استاندارد تبدیل شد. این کار از بین روز 10 تا 14 آغاز می شود و تا زمان انتقال تخم ها به هچر ادامه می یابد. شانه های تخم باید از ستر خارج شوند. تخمها با آب با دمای مناسب اسپری می شوند و سپس به ستر برگردانده می شوند.
به طور کلی، دو نوع شانه و سینی مورد استفاده قرار می گیرد:
- مدل پلاستیکی، حالتی که تخمها به صورت ایستاده قرار می گیرند.
- سینی های فلزی که تخم ها صاف یا نیمه کج هستند.
تحقیقات نشان داده که ترکیب اسپری آب با چرخاندن تخمها در محور طولی آنها نیز تأثیر مثبتی دارد. با این حال، این کار به صورت دستی و چرخاندن تخمها بصورت تک تک نیاز به وقت زیادی دارد که با بزرگتر شدن دستگاه جوجه کشی غاز و هزینه های کارگری می تواند مشکل ساز شود. اما این مشکل در سینی های ابتکاری شرکت ماشین طیور جویبار به کلی حل شده است.
سینی های تولید شده برای دستگاه جوجه کشی غاز جویبار بنحوی طراحی شده اند که بهترین و اصولی ترین حالت چرخش برای تخم غاز را فراهم می کند که حاصل تجربه ارزشمند چهار دهه تولید جوجه یک روزه و تولید دستگاه جوجه کشی صنعتی و دستگاه جوجه کشی خانگی با کیفیت است.
در جوجه کشی مصنوعی، خنک سازی تخم پرندگان آبزی (با پاشیدن آب بر روی سطح تخمها) مهم است زیرا غشای زیر پوسته را نرم کرده و پوسته را ترد می کند و این امر روند نوک زنی را قبل از جوجه ریزی آسان تر می کند.
نکته مهم در خنکسازی تخم پرندگان آبزی
تخم پرندگان آبزی از نظر فیزیکی با تخم مرغ تفاوت دارند. برای کنار آمدن با محیط مرطوب، آنها یک پوشش مومی قوی دارند یک کوتیکول. این پوشش از آنها در برابر عفونت محافظت می کند. با این حال، این پوشش مانع تبادل گازها و تبخیر آب می شود. پوشش آن باید به موقع باز شود تا اکسیژن کافی برای جنین در حال رشد فراهم شود و یک سلول هوا به اندازه کافی بزرگ ایجاد کند تا بتواند جوجه ریزی را تسهیل کند.
ما می توانیم با برداشتن کوتیکول از قبل، طبیعت را نادیده بگیریم. این کار را می توان با شستن تخمها با محلول هیپوکلریت سدیم در شرایط کاملاً کنترل شده انجام داد. با این حال، شستشو، تخمهای را در برابر عفونتها، بسیار آسیب پذیر می کند. بنابراین بهداشت در جوجه کشی باید کامل باشد و نباید با شستن زودهنگام تخم ها باعث انتقال آلودگی و مرگ زودرس جنین شد. این نیاز به از بین بردن پوشش برای انتقال اکسیژن با اسپری آب در طی دوره ستر به خوبی انجام می شود.
مراحل خنک سازی تخم پرندگان آبزی
- تخمها را از دستگاه جوجه کشی خارج کنید.
- تخمها را 120 تا 180 درجه بچرخانید.
- با چرخاندن تخمها روی هر سینی، آب را مستقیماً روی سطح تخمها بپاشید.
- دمای آب خنک کننده به آب و هوا بستگی دارد، اما باید بین 30 تا 37 درجه سانتیگراد باشد
- زمان خنک سازی بین 5 تا 15 دقیقه است.
سخن پایانی
مشکل اصلی هنگام جوجه کشی تخم پرندگان آبی مانند جوجه کشی اردک و غاز کنترل وضعیت کوتیکول است. کوتیکول می تواند به تدریج با اسپری آب و ایجاد شرایط خاص میکرو اقلیمی از بین برود یا با استفاده از یک شستشوی شیمیایی قبل از شروع جوجه کشی برداشته شود.
اثر خنک کننده پاشش آب به احتمال زیاد به اندازه برداشتن پوشش کوتیکول برای انتقال مناسب اکسیژن مهم نیست.