قبل از شروع جوجه کشی باید تخم پرنده مورد نظر خود را تهیه کنید و در شرایط ایده آل از آن نگهداری کنید تا زمان استفاده از آن ها برسد. در این مقاله به پاسخ به پنج سوال مهم درباره ی ذخیره تخم ها قبل از شروع فرآیند جوجه کشی می پردازیم که در موفقیت در این روند به شما کمک میکند.
چگونه تشخیص دهیم تخم ها قبل از قرار گرفتن در دستگاه جوجه کشی مدت زیادی است که ذخیره شده اند؟
تخم های ذخیره شده برای مدت زمان طولانی (بیش از 7 روز) اغلب دارای ویژگی های زیر هستند:
- پوست تخم ها براق هستند.
- سلول هوای بزرگی دارند.
- با چرخش تخم، زرده به سرعت حرکت می کنند.
- زرده ممکن است به یک انتهای تخم بچسبد که در هنگام شمع زدن دیده می شود.
چه مواردی برای ذخیره مناسب تخم لازم است؟
برای اطمینان از جوجه ریزی و جوجه های سالم، لازم است تخم ها به درستی ذخیره شوند:
- در زمان جابجایی تخم ها، با احتیاط آن را برداشته و انتقال دهید.
- تخم ها باید در مکانی با با تهویه مناسب، خشک و تمیز نگهداری شوند.
- دما و رطوبت اتاق انبار باید مناسب باشد تا تخم ها فاسد نشوند و جنین خیلی زود از بین نرود و یا رشد نکند.
- از نگهداری سایر وسایل و تجهیزات در کنار تخم ها خودداری کنید چون که ممکن است باعث افزایش آلودگی شود.
جدول زیر مناسب ترین دما و رطوبت را نشان می دهد:
رطوبت (درصد) | دما(درجه سانتی گراد) | مدت زمان ذخیره |
75-80 | 15-18 | 7روز |
75-80 | 18-24 | 4روز |
- تخمها را در دمای زیر 12 درجه سانتیگراد و بیش از 26 درجه سانتیگراد نگهداری نکنید.
- تخمها را در هرچه زودتر ذخیره کنید تا از رشد زودهنگام جنین جلوگیری شود.
- تخم ها را بیش از 7 روز ذخیره نکنید و به دستگاه جوجه کشی انتقال دهید.
برای دستگاه جوجه کشی صنعتی که ظرفیت بالایی دارند ممکن است زمان تهیه تخم کمی طول بکشد تا تخم به اندازه مورد نیاز فراهم شود باید توجه داشت این زمان خیلی طولانی نشود چرا که باعث کاهش نرخ هچ و جوجه ریزی تخم ها خواهد شد. در دستگاه جوجه کشی خانگی که ظرفیت پایینی دارند این مشکل کمتر وجود خواهد داشت ولی نباید به آن بی توجه بود. درمورد جوجه کشی تخم غاز نیز باید دقت کرد که تخمها را برای مدت کوتاه ذخیره کنید. آنها را در یک کارتن یا بستر مناسبی قرار دهید و تخمها را به مدت هفت روز در یک قسمت خنک نگهداری کنید.
دما می بایست در محدوده 13 تا 16 درجه سانتیگراد و با رطوبت 70 تا 75 درصد حفظ شود. هرگز تخمها را در دمای بالاتر از 24 درجه سانتیگراد یا در رطوبت کمتر از 40 درصد ذخیره نکنید.هنگام نگهداری تخمها ، انتهای کوچک باید به سمت پایین باشد. قبل از روز چهاردهم تخم هارا به دستگاه جوجه کشی غاز منتقل کنید زیرا پس از 14 روز ذخیره سازی، قابلیت جوجه ریزی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
چرا تخم های ذخیره شده در اتاق های سرد نباید بلافاصله در دستگاه های جوجه کشی قرار گیرند؟
تخم های ذخیره شده در اتاق های سرد را نباید بلافاصله در دستگاه های جوجه کشی قرار داد تا از شوک دمایی که می تواند منجر به جنین مرده نسبت بالایی شود ، جلوگیری گردد.
تخم های خارج شده از اتاق های تهویه مطبوع ممکن است “عرق” کنند، لذا می بایست قبل از اینکه آنها را درون دستگاه جوجه کشی قرار دهید برای گرم شدن بیرون گذاشته شوند تا پوست آنها خشک شود.
در صورت نبودن اتاق های ذخیره، چگونه می توان تخم ها را برای جوجه کشی ذخیره و نگهداری کرد؟
اگر فضای ذخیره سازی وجود نداشته باشد:
- تخمها را مستقیم به دستگاه جوجه کشی منتقل کنید – در این مرحله آنها را خنک نکنید.
- تخم ها را به صورت زیر ذخیره کنید:
- تخم مرغ ها باید در مکانی دارای تهویه، خشک و تمیز و بدون نور مستقیم خورشید نگهداری شوند.
- تخم ها باید در سینی ها قرار بگیرند، نه اینکه روی هم قرار بگیرند.
- اگر دما بیش از 30 درجه سانتیگراد باشد، تخم ها نباید بیش از 3 روز نگهداری شوند.
چرا تخم ها نباید زیر 12 درجه سانتیگراد نگهداری شوند؟
در زمان چیدن تخم ها، پتانسیل مشکلات تعریق بیشتر خواهد شد. اگر محل ذخیره تخم مرغ خیلی سرد باشد، جنین ها تقسیم مجدد سلولی را شروع نمی کنند و بنابراین جوجه ریزی نمی شوند.