عدم جوجه ریزی تخمها می تواند یک تجربه ناامیدکننده و گاه پرهزینه باشد و یافتن علت بروز این مشکل می تواند به شما کمک کند تا از تلفات بعدی جلوگیری کنید. عدم جوجه ریزی می تواند به دلیل وجود مشکلی در گله پرورش دهنده، جابجایی و ذخیره سازی نادرست تخم ها، روش های غلط جوجه کشی و تنظیمات جوجه کشی نادرست باشد. در این مقاله علل شکست هچ و شکست جوجه کشی را تجزیه و تحلیل می کنیم.
گله پرورش دهنده
خروس تولید مثل باید جوان باشد، نارس نباشد و از سلامتی خوبی برخوردار باشد. هنگامی که ماده های تخم گذار به اندازه کافی بزرگ شده اند و می توانند تخمگذاری کنند، نرها باید توانایی بارور کردن داشته باشند. مردان بسیار جوان تعداد اسپرم کمتری دارند، بنابراین قبل از تخم گذاری، قدرت باروری آنها را بررسی کنید.
از استفاده نرهای پیر برای تولید مثل خودداری کنید زیرا اسپرم آنها غیرطبیعی است و در نتیجه تخم های ناباروری ایجاد می شود. تعداد زیاد ماده، تعداد بسیار کم مرد و تراکم بالا نیز می تواند باعث ناباروری شود. نسبت مناسب برای اطمینان از باروری 10-12 ماده به 1 مرد است.
مرغ های موجود در گله تولید مثل باید بالغ، دارای سلامتی و تخمگذاری به شکل طبیعی و دارای پوسته های قوی باشند. تخم های ابتدایی مرغی که تازه تخم ریزی را شروع کرده می توانند جوجه کشی شوند، اما توصیه نمی شود. یک تا دو هفته صبر کنید و بعد تخم آنها را جمع آوری کنید. از استفاده تخم مرغهای مرغ پیر خودداری کنید زیرا این تخمها شیوع بالاتری از ناباروری، مرگ زودرس رویان (0-4 روز) و جوجه ریزی دیررس را نشان می دهد.
تخم های سالم برای جوجه ریزی از مرغ های سالم شروع می شود. تخمهای گذاشته شده توسط مرغهای بیمار را جوجه کشی نکنید. بعضی اوقات خود تخمها نشانه هایی از بیماری و مشکلات مرغ ها را نشان می دهند. برخی از علائم، پوسته های موج دار، شکننده یا خشن هستند.
همه مرغ ها، به ویژه مرغ هایی که برای تولید مثل استفاده می شوند، باید خوب تغذیه شوند تا خوب تخمگذاری کنند، بنابراین مطمئن شوید که مرغ ها از خوراک با کیفیت مناسب تغذیه می شوند. تغذیه نامناسب در رژیم غذایی مرغ می تواند منجر به مواد مغذی نامناسب در تخم مرغ شود و در نتیجه منجر به بروز مشکلات رویان، مرگ و میر رویان و بعضی اوقات جوجه معلول شود.
پیشنهاد مطالعه: آموزش ضدعفونی دستگاه جوجه کشی
انتخاب تخم های مناسب برای جوجه ریزی
تخمهای بد فرم و تخمهای آسیب دیده برای جوجه ریزی مناسب نیستند، مگر اینکه خیلی با ارزش باشند (تخم پرندگان زینتی و گرانقیمت). از استفاده تخم مرغ های غیر طبیعی بزرگ نیز باید خودداری شود. اینها غالباً حاوی بیش از یک زرده هستند.
تخم های آلوده یا کثیف خطر آلودگی دارند و میکروب ها را در دستگاه جوجه کشی پخش می کنند و ممکن است باعث تخریب تخم ها شوند. و تبدیل به یکی از دلایل شکست در جوجه کشی و هچ شوند، به یاد داشته باشید، باکتری ها در یک محیط گرم و مرطوب رشد می کنند! بهتر است تخم مرغ های انتخاب شده برای جوجه ریزی را نشویید زیرا باعث از بین رفتن یا آسیب محافظ پوسته تخم مرغ می شود که مانع از ورود باکتریهای مضر به داخل تخم می شود. بنابراین بهتر است تخم های تمیز را برای جوجه ریزی انتخاب کنید.
تخم های جوجه ریزی در حالت ایده آل نباید بیش از 10 روز قبل از مرحله ستر نگهداری شود. یک مطالعه اپیدمیولوژیک بر روی داده های جوجه کشی در هلند نشان داد که به طور متوسط، هر روز ذخیره سازی اضافی قبل از روز هفتم قابلیت جوجه ریزی را 0.2٪ کاهش می دهد و پس از روز هفتم به 0.5٪ افزایش می یابد. تخم مرغ قدیمی همچنین می تواند باعث ایجاد یک سری مشکلات جوجه ریزی شود. در صورت امکان تخم مرغ ها را در یک اتاق خنک (60-65 فارنهایت) و رطوبت 50٪ – 70٪ ذخیره کنید و آنها را ظرف یک هفته در ستر قرار دهید.
از استفاده از تخمهای گذاشته شده بیش از 2 هفته و بعد از دادن دارو به مولد خودداری کنید. باقیمانده داروی می تواند در رشد جنین تداخل داشته باشد، در نتیجه جنین های مرده یا جوجه های ناقص ایجاد شود.
می توانید با شکستن چند تخم در یک بشقاب و جستجوی حلقه کوچک روی زرده ، از نظر باروری تخم ها را بررسی کنید. اگر بیشتر یا تمام تخمهای آزمایش شده علائم باروری را نشان دهند، احتمال اینكه بقیه تخمهای حاصل از آن باروری خوبی داشته باشند بالا است و می توانند جوجه كشی شوند.
علل عدم جوجه ریزی و مرگ و میر جنین
روز 1 – تخم مرغ نابارور
- خروس نابالغ ودارای اسپرم غیرطبیعی، مرغ دارای تخم غیرطبیعی که اغلب اوقات در والدین بسیار جوان، یا بسیار پیر دیده می شود.
- تعداد بیش از حد زیاد یا بسیار کم ماده برای هر نر و در نتیجه جفت گیری نامناسب.
- شرایط بد جوی.
- بیماری در گله.
- مولد دارای اضافه وزن، به خصوص در خروسها.
- کمبودهای تغذیه ای و یا تغذیه نادرست.
- تجویز برخی از داروها و یا استفاده از سموم دفع آفات و مواد شیمیایی استفاده شده در گله و یا در نزدیکی محل کار.
- آلودگی به انگلها، مانند کنه ها.
روز 2 – تخم مرغ بارور، بدون پیشرفت
- ذخیره خیلی طولانی تخم مرغ قبل از مرحله ستر میتواند باعث جوجه کشی ناموفق باشد.
- تخم های ذخیره شده در شرایط نادرست، به عنوان مثال در دمای خیلی زیاد و یا پایین.
- تخم مرغ آسیب دیده در هنگام دست زدن، یا حمل و نقل.
- دمای جوجه کشی خیلی زیاد.
- پرورش دهندگان بسیار جوان یا بسیار پیر.
- مشکلات وراثتی، همخونی، ناهنجاری های کروموزومی یا پارتنوژنز.
- بیماری در گله.
روز 3 – جنین مرده
- تخم مرغ ها بیش از حد طولانی یا در دمای نادرست ذخیره می شوند.
- درجه حرارت خیلی بالا، یا خیلی کم در طی دوره جوجه کشی.
- تخم مرغ آسیب دیده در هنگام حمل و نقل.
- بیماری در گله.
- مولدهای مسن و پیر.
- ناهنجاری های همخونی یا کروموزوم.
- کمبودهای تغذیه ای.
- داروها و یا سموم آفت کش که به مولد تجویز می شود.
- تخم ها هنگام دست زدن به تخم مرغ یا دستگاه جوجه کشی کثیف، آلوده شوند.
پیشنهاد مطالعه: دستگاه جوجه کشی بوقلمون
روز 3-6 – جنین مرده
- دلایل روز 3
- تهویه نامناسب در دستگاه جوجه کشی.
- چرخش نامناسب تخمها، یا زاویه چرخش نادرست.
- کمبود ویتامین.
روز 7-17- جنین مرده
- درجه حرارت و رطوبت جوجه کشی نامناسب .
- چرخش کم و یا نادرست تخم ها.
- تهویه نامناسب.
- آلودگی تخمها.
- کمبودهای تغذیه ای.
- ژن های کشنده در مولدها.
روز 18-21 – جنین مرده
- درجه حرارت، رطوبت، تهویه و چرخش نامناسب تخم مرغ (بخصوص در مرحله اولیه جوجه کشی).
- آلودگی.
- تخم مرغ خیلی سرد شود.
- کمبودهای تغذیه ای.
- بدخیمی جنینی.
- جنین نتواند به تنفس ریه و گردش خون درون جنینی روی بیاورد.
- ژن های ارثی و کشنده، کروموزوم های غیرطبیعی.
- تخم مرغ دو زرده.
- دستگاه جوجه کشی هنگام نوک زنی و جوجه ریزی بیش از حد باز شود.
- پوسته ضعیف.
- بیماری در گله.
جنین کامل، نوک زنی نمی کند و در پوسته مرده است. کیسه زرده را جذب نمی کند و یا فقط تا حدی جذب می کند. ممکن است مقداری آلبومین باقی مانده (سفید تخم مرغ) باشد.
- چرخش ناکافی در طی جوجه کشی، به خصوص در هفته اول و در نتیجه باعث کاهش غشا جنینی و جذب مواد مغذی می شود.
- رطوبت هوا در حین جوجه کشی(ستر) یا جوجه ریزی(هچر) خیلی زیاد است.
- دمای دستگاه جوجه کشی خانگی یا صنعتی خیلی کم یا خیلی زیاد.
- کمبودهای تغذیه ای.
- ارثی.
- بیماری در گله.
- تخم مرغ خیلی طولانی قبل از مرحله ستر ذخیره می شود.
- تهویه نامناسب.
جنین کامل، نوک زده و مرده در پوسته.
- رطوبت یا دما کم برای مدت طولانی در دوره ستر.
- رطوبت کم هنگام هچ.
- درجه حرارت بیش از حد در هنگام جوجه ریزی.
- کمبودهای تغذیه ای.
- بیماری در گله.
- تهویه نامناسب.
- چرخش ناکافی تخم مرغ در 12 روز اول.
- جابجایی بد تخم باعث آسیب جنینی می شود.
- تخم مرغ خیلی طولانی قبل از ستر ذخیره می شود.
جوجه ریزی زودرس جوجه ها
- تخم مرغ های کوچک
- دمای جوجه کشی خیلی زیاد.
- رطوبت جوجه کشی بسیار کم.
جوجه ریزی دیرهنگام جوجه ها
- تخم مرغ بزرگتر از حالت طبیعی.
- تخم مرغ از پرورش دهندگان پیر.
- تخمها مدت طولانی قبل از جوجه کشی نگهداری می شوند.
- دمای دستگاه جوجه کشی بسیار کم (یک درجه فارنهایت کاهش دما می تواند هچ را تا 24 ساعت به تأخیر بیندازد)
- جنین ضعیف.
- همخونی.
- رطوبت دستگاه جوجه کشی بسیار زیاد است.
پیشنهاد مطالعه: عوامل موثر بر جوجه ریزی و باروری تخم مرغ
جوجه های چسبناک- جوجه هایی که با آلبومین آغشته شده اند.
- دمای کم جوجه کشی.
- رطوبت زیاد جوجه کشی.
- چرخش نادرست یا نامناسب تخم ها، در نتیجه رشد و عملکرد نامناسب غشا ایجاد می شود.
- تخم مرغ خیلی طولانی قبل از ستر ذخیره می شود.
- تخم مرغ بیش از حد بزرگ.
جوجه هایی که در پوسته گیر کرده اند و خشک هستند.
- رطوبت خیلی کم هوا در حین ذخیره تخم مرغ، جوجه کشی و یا جوجه ریزی.
- چرخش نادرست یا ناکافی تخم در طی جوجه کشی.
- پوسته تخم مرغ شکسته یا بی کیفیت است.