یکی از عوامل مهم در پایین آمدن راندمان جوجه کشی و همچنین اتلاف تخم ها، عدم توجه به ضدعفونی است، ضدعفونی محل جوجه کشی میتواند باعث از بین رفتن انواع میلکروب های بیماری زا شده و راندمان کار را بالا ببرد.
نکات مهم در ضدعفونی محل جوجه کشی
پیش از اینکه اقدام به ضدعفونی محل با استفاده از مواد ضدعفونی کننده کنید، باید تمام محیط را پاک سازی کنید تا هیچ گونه زباله و آلودگی در محیط باقی نماند، پس از اینکار میتوانید با استفاده از مواد ضدعفونی کننده، اقدام به ضدعفونی محیط جوجه کشی نمایید با اینکار باکتری ها (یا عوامل ایجاد کننده بیماری) به طور کامل از بین میروند. ضدعفونی فقط زمانی موثر است که تمام آلودگی ها در طی فرآیند تمیز کردن پاک شود زیرا مواد ضدعفونی کننده فقط روی سطوح تمیز تأثیرگذار هستند و بسیاری از این مواد در اثر تماس با مواد آلی مانند مایعات، غشاها، پرها و پوسته تخم بجا مانده بخصوص در دستگاه جوجه کشی غاز خنثی می شوند. برخی از این مواد نیز توسط مواد معدنی موجود در آب، سختی آب و pH تاثیر می پذیرند.
عوامل شکست ضدعفونی
اگر قبل از ضدعفونی تمیزکاری دستگاه جوجه کشی به درستی انجام نشده باشد، ضدعفونی مثمر ثمر نخواهد بود. خاک و مواد آلی (مدفوع، زباله، تخم مرغ شکسته، گرد و غبار، خاک و غیره) بر روی سطوح باقی می مانند و ضدعفونی کننده نمی تواند به درستی عمل کند.
در صورت استفاده از ضدعفونی کننده نامناسب، مخلوط کردن غلظت نادرست تاثیرگذار نخواهد بود. در صورت استفاده از آب بی کیفیت (به عنوان مثال آب سخت یا آب با سطح بالا آهن، منگنز، خاک یا باکتری یا pH کمتر از 8 برای ترکیبات آمونیاک)، عملیات با شکست همراه خواهد بود. یک سیستم تصفیه آب ساده با ماسه و کربن فعال می تواند به بهبود کیفیت آب کمک کند.
روش های توصیه شده برای تمیز کردن و ضدعفونی تخم های جوجه کشی
روشهای خشک از جمله بخور با گاز فرمالدئید یا گاز ازن و قرار گرفتن در معرض نور ماورا بنفش UV محبوبیت بیشتری دارند. بخور با گاز فرمالدئید شناخته شده ترین روش است و نتیجه مطلوبی هم دارد. خراشیدن یا تمیز کردن با کاغذ سنباده توصیه نمی شود، زیرا در واقع خطرات آلودگی را افزایش می دهد.
علاوه بر این، می توان از شستشو و سمپاشی با مواد ضدعفونی کننده نیز استفاده کرد. حتماً از دستورالعمل های مربوط به دمای شستشوی تخم ها پیروی کنید و از ترکیبات شستشوی تخم استفاده کنید، شستشوی نادرست در واقع باعث افزایش آلودگی تخم و در نتیجه تخم های منفجر شده و هچ نشده می شود.
بهترین زمان برای ضدعفونی تخم مرغ
وقتی تخمها گذاشته می شوند، مرطوب و گرم هستند. کاهش ناگهانی دما بین داخل مرغ تخمگذار و دمای محیط باعث می شود آنها بیشتر در معرض آلودگی باکتریها و کپک در لانه و محیط قرار بگیرند. بنابراین، ضدعفونی تخمهای بارور باید در اسرع وقت پس از جمع آوری انجام شود تا به کاهش سطح آلودگی تخم کمک کند.
در صورت ضدعفونی تخم مرغ با شستشو یا اسپری ، باید به چه مواردی توجه شود؟
اگر تخم مرغ با شستشو یا اسپری مواد ضدعفونی کننده تمیز می شود، به موارد زیر باید توجه شود:
فقط از ضدعفونی کننده های مخصوص ضدعفونی تخم مرغ استفاده کنید. این مواد ضدعفونی کننده با غشای مخاطی تخم واکنش نشان نمی دهند و به پوسته تخم مرغ (که ممکن است باعث تعویض آب و هوا رویان شود) نمی چسبند. همیشه طبق دستورالعمل سازنده غلظت ضدعفونی کننده را با دقت آماده کنید.
محلول ضدعفونی کننده باید گرمتر از تخمها باشد. این خیلی مهم است، اگر درجه حرارت تخم مرغ در طول فرایند خیساندن یا شستشو کاهش یابد، آلودگی بیشتر می شود بجای اینکه کاهش یابد. اگر تخم مرغ شسته و خیس می شود، مطابق دستورالعمل ساخت، اطمینان حاصل کنید که از غلظت مناسب مخلوط ضدعفونی کننده استفاده می شود و محلول با ضدعفونی کننده تازه ساخته می شود.
تخمهای کثیف قبل از گندزدایی نیاز به تمیز کردن دارند. اگر خیساندن تخم مرغ به دلیل گندزدایی تخمهای کثیف منجر به غلیظ شدن محلول ضدعفونی کننده توسط مواد آلی می شود و به جای ضدعفونی شدن دستگاه جوجه کشی صنعتی منجر به افزایش عفونت می شود، حتما مرتباً محلول ضدعفونی را عوض کنید.
برای اطمینان از ایمنی خود، هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده چه لباسی باید بپوشیم؟
بیشتر مواد تمیز کننده و ضدعفونی کننده سمی هستند و هشدارهای ویژه یا اقدامات احتیاطی برای بقایای آن را دارند.
بنابراین، هنگام استفاده از این مواد شیمیایی ، تجهیزات کامل محافظ شخصی از جمله:
- لباس محافظ شامل شلوار بلند و پیراهن آستین بلند
- چکمه های لاستیکی
- دستگاه تنفس مصنوعی یا ماسک
- عینک یا پوشش محافظ چشم
- یک کلاه
- دستکش لاستیکی
را استفاده نمایید.
توجه: به یاد داشته باشید که دستان و چکمه ها و پوشش محافظ چشم را پس از استفاده از مواد ضدعفونی کننده بشویید، دستکش های لاستیکی که یکبار مصرف نیستند را بشویید یا دور بریزید، لباس های در معرض مواد شیمیایی را عوض کرده و آنها را بشویید، مواد ضدعفونی کننده اضافی را به درستی در جای مناسبی بگذارید و سمپاش ها و سایر وسایل مورد استفاده برای مخلوط و پاشش مواد ضدعفونی کننده را با دقت تمیز کنید و شستشو دهید.
چگونه می توان اطمینان حاصل کرد که ضدعفونی کننده ها در جوجه کشی موثر است؟
- قبل از ضدعفونی دستگاه جوجه کشی، در طی مراحل تمیز کردن، تمام آلودگی ها را پاک کنید.
- از ضدعفونی کننده های مناسب در غلظت مناسب استفاده کنید.
- محلول ضدعفونی کننده را طبق دستورالعمل سازنده تهیه کنید.
- مقدار مناسبی از محلول را برای پوشاندن کل سطحی که قرار است ضدعفونی شود را استفاده نمایید.
- از زمان تماس موثر انواع ضدعفونی کننده ها بر روی سطوح به مدت حداقل 10 دقیقه اطمینان حاصل کنید.
- مفهوم جداسازی و تفکیک را تمرین کنید – بعد از ضدعفونی، بلافاصله محل را در معرض آلودگی قرار ندهید.
هنگام پاشش مواد ضدعفونی کننده در دستگاه جوجه کشی صنعتی به موارد زیر باید توجه کرد
- تمام لباس های محافظ شخصی لازم را بپوشید.
برچسب های موجود در ظرف را با دقت بخوانید. - برای اطمینان از اندازه گیری صحیح از ترازو، لیوان اندازه گیری یا سرنگ استفاده کنید و محلول ضدعفونی کننده را با غلظت استفاده کنید.
صحیح طبق دستورالعمل های توصیه شده توسط سازنده تهیه کنید.
- از آلوده كردن تخمها در مراحل جارو كردن و سمپاشي خودداري كنيد.
- بهتر است ضدعفونی کردن وقتی انجام شود که تخم مرغ و جوجه در محل نباشد.
- همچنین بهتر است هنگامی که بیشتر کارگران از محل کار خارج شدند، انجام شود.
- بهتر است ضدعفونی کننده ها را صبح زود یا بعد از ظهر اسپری کنید و از انجام آن در زمان گرم روز خودداری کنید.
- محلول ضدعفونی کننده را در حجم صحیح اسپری نمایید و اطمینان حاصل کنید که حداقل زمان تماس بین محلول و سطح دستگاه جوجه کشی ضدعفونی شده 10 دقیقه باشد.