شرکــت ماشیــن طیــور جویبــار
تولید کننده انواع دستگاه جوجه کشی

مرگ جنین از روز 4 ام تا روز 14 ام جوجه کشی

مرگ جنین از روز 4 ام تا روز 14 ام جوجه کشی

 

مرگ و میر اولیه جنین در هفته اول جوجه ­کشی رخ می­دهد که به آن مرگ و میر زودرس جنینی” گفته می­شود. این مرگ و میر که تقریبا 50-60% کل ضایعات جوجه ­کشی را شامل می­ شود، گاهی اوقات “مرگ و میر مرحله غشا” نامیده می ­شود و زمانی رخ می دهد که حلقه خون هنوز قابل مشاهده نیست. در صورت وجود جنین ­های مرده، سریعاً باید تخم ­های تلف شده از دستگاه ستر خارج شود. در غیر این صورت گاز متصاعد شده از این تخم ­های فاسد، درصد جوجه درآوری تخم ­های دیگر را کاهش می­دهد. برای دستیابی به اطلاعات در مورد نحوه تشخیص تخم­ های نطفه ­دار می­توانید به مقاله بررسی باروری تخم ­ها قبل از شروع عملیات جوجه ­کشی مراجعه نمایید.

به منظور داشتن عملیات جوجه ­کشی موفقیت­ آمیز، میانگین کل مرگ و میر زودرس جنینی نباید از 4-5% تخم ­های قرار گرفته در دستگاه جوجه کشی نیمه صنعتی بیشتر شود. مرگ و میر زودرس جنین می­تواند در اثر عواملی از جمله: مشکلات ژنتیکی، بیماری و عفونت ­ها در گله مادری­، وضعیت گله مادری، تغذیه و کم ­آبی، بهداشت، استرس، روش و دفعات جمع ­آوری تخم، روش خنک­ سازی تخم پس از تخم­ گذاری و کیفیت و پایداری محیط نگهداری، ضربه­ های مکانیکی هنگام حمل و جابجایی، تغییرات سریع دما در محیط نگهداری و در حین انتقال، عدم وجود تهویه در محل نگهداری، مواد شیمیایی، ضدعفونی بیش از حد ایجاد شود.

تغذیه نامناسب، بدن ضعیف پرنده­ های تخم­گذار و وجود هر بیماری در گله مادری می­تواند به طور قابل توجهی بر قدرت باروری و قابلیت هچ تخم ­ها تأثیر بگذارد. جنین درون تخم که در حال رشد می­ باشد، تغذیه خود را از زرده دریافت می­کند. پرنده ­های تخم­گذاری که به درستی تغذیه می­شوند، زرده­ های مغذی تولید می­کنند. مشکل تغذیه در گله مادری می­تواند منجر به میزان بالای ناباروری، قابلیت جوجه درآوری پایین، کیفیت پایین نطفه، تخم­ های با پوسته نازک، پوسته های بسیار متخلخل، پوسته ­های بدشکل، تخم­ های کوچک و پرهای ضعیف و نیز کیفیت پایین استخوان در جوجه ­ها گردد. چنین تخم­ هایی غیر قابل جوجه ­کشی هستند و هنگام جوجه ­کشی حذف می­گردند. به همین خاطر علاوه بر این که رژیم غذایی گله مادری کاملاً باید مورد ارزیابی قرار بگیرد، مناسب بودن مکمل­ های غذایی تجویز شده نیز لازم است بررسی گردند.

هم­چنین مشکلات ژنتیکی که در هنگام تولید مثل اتفاق می ­افتند، باعث مرگ زودرس جنین در اوایل عملیات جوجه ­کشی می­ گردد.

بیماری و عفونت­ ها­ از جمله: سالمونلا نیز کمتر از 5% از مرگ­ و میر جنین را تشکیل می­دهند. جنین در هر مرحله از عملیات جوجه ­کشی می­تواند در اثر عفونت تلف شود، اما در زمان رشد بسیار آسیب ­پذیر است. تخمدان ­های آلوده در مرغ­ هایی که دارای عفونت ­هایی مانند: کلامیدیا و سالمونلا می­باشند، جنین در حال رشد را آلوده نموده و از بین می­ برد. درصد مرگ و میر از این طریق بسیار کم است. اما بیشتر عفونت­ ها پس از تخم­ گذاری، در محل نگهداری ایجاد می­شوند و جنین را آلوده می­ نمایند. محل نگهداری تخم ­های قابل جوجه­ کشی باید بسیار تمیز و دارای تهویه مناسب باشد که به آلودگی میکروبی بیش از حد تخم­ ها و در نتیجه افزایش مرگ و میر منجر نشود. مکان ­های نگهداری تخم هم­چنین باید در فصول مختلف سال از درجه حرارت مناسبی برخوردار باشند. محل نگهداری بیش از حد مرطوب منجر به آلودگی پوسته تخم شده و عوامل عفونی به درون تخم راه پیدا می­کنند. در این زمان، تخم ­های دارای کیفیت پایین، مانند: تخم­ های شکسته، نازک و بد شکل به عفونت اجازه می ­دهند به آسانی وارد تخم شود. بنابراین، کیفیت تخم در این شرایط بسیار اهمیت دارد.

شایع ­ترین علت مرگ و میر زودرس جنینی، مدیریت نامناسب تخم بین مراحل تخم­ گذاری و قرار گرفتن در دستگاه ستر می­باشد. تخم­ های تازه خارج شده از بدن پرنده در برابر شوک، لرزش یا تکان خوردن بسیار آسیب ­پذیر هستند و در صورتی که در نقل و انتقالات این اتفاق رخ دهد، جنین در حال رشد به طور مستقیم یا با پاره شدن زرده تلف خواهد شد.

گاهی اوقات بین تخم­گذاری تا ست (قرار دادن تخم نطفه­ دار درون دستگاه جوجه­ کشی)، چندین روز فاصله می­ افتد، اما گاهی جوجه ­کشی بلافاصله پس از تخم­ گذاری آغاز می­شود. در مرغداری ­های بزرگ معمولاً به علت همزمان شدن هچ تخم­ ها، تخم تازه را بعد از جمع ­­آوری به مدت 1 هفته یا بیشتر خنک می­ کنند، اما برای جوجه­ کشی سایر پرندگان این موضوع می­تواند مشکل ­ساز گردد. زیرا هرچه مدت زمان بین تخم­ گذاری تا ست طولانی ­تر گردد، می­تواند در هچ تخم­ ها اختلال ایجاد نماید. بنابراین مرگ و میر بیش از حد در جوجه ­کشی می­تواند نشان ­دهنده ذخیره­ سازی طولانی مدت و یا نگهداری در شرایط نامساعد (در دمای بالا) و یا روش ­های نامناسب جمع­ آوری تخم باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *