مرگ و میر در پوسته و یا مرگ و میر دیرهنگام جنینی، به از بین رفتن جنینها پس از شروع انتقال کیسه زرده به حفره شکمی گفته میشود. در واقع به هرگونه مرگ و میر جنینی پس از تقریباً 17 روز اطلاق میگردد. براساس این تعریف، این نوع مرگ و میر شامل تمام جنینهایی میگردد که پس از انتقال تخمها از دستگاه ستر به هچر از بین رفته اند. میزان بالای مرگ و میر دیرهنگام جنین به منزله عدم موفقیت در جوجه کشی شناخته میشود. تعیین و نظارت بر میزان مرگ و میر دیرهنگام جنین روش خوبی است و میتواند برای بهینه سازی نتایج جوجه کشی ارزشمند باشد.
در بیشتر موارد، مرگ و میر جنین در روزهای آخر جوجه کشی ممکن است به علت شرایط نامطلوب جوجه کشی رخ دهد. کمبود اکسیژن، کاهش و افزایش رطوبت و یا دما از مهمترین عوامل این نوع مرگ و میر به شمار می آید.
در صورتی که دستگاه جوجه کشی از کیفیت خوبی برخوردار نباشد و یا افراد با طرز استفاده از دستگاه جوجه کشی خانگی یا انواع دیگر آن آشنایی نداشته باشند، همچنین زمانی که افراد از دانش تخصصی و تجربه کافی در عملیات جوجه کشی برخوردار نباشند، میتوان انتظار داشت با جوجه درآوری کمتری روبرو خواهند شد. برای مثال: یکی از عواملی که باعث تلف شدن جوجه ها در دوره هچر میشود، این است که درب دستگاه هچر بیش از حد باز شود. گاهی اوقات افراد به دلیل نداشتن تجربه و هیجان زیاد، زمانی که اولین جوجه از تخم بیرون آمد و یا زمانی که تنها صدای جوجه ها را شنیدند، درب دستگاه را خیلی زود باز میکنند. این کار باعث تلف شدن جوجه هایی میشود که موفق به شکستن پوسته نشده اند.
در طی عملیات جوجه کشی، غشایی به نام کوریولانتیوس در اطراف جوجه ایجاد میگردد. هوایی که از پوسته به داخل نفوذ میکند، از طریق این غشا به جنین میرسد. در هنگام پایان جوجه کشی، جوجه میخواهد به جای اکسیژن گرفتن از غشای کوریولانتیوس، از هوای بیرون تنفس نماید. در این حالت کیسه زرده نیز که غذای جوجه را تأمین مینمود، به داخل ناف کشیده میشود. از آنجایی که در زمان هچ، چنین فرایندهای پیچیدهای در حال رخ دادن هستند، جنین بسیار آسیب پذیرتر بوده و در صورتی که دما و رطوبت به میزان مشخصی نباشد، این فرایندها دچار اختلال شده و جوجه از دست میرود.
بناربراین، حساسیت دما در این دوره بسیار زیاد است و کمترین میزان خطا در این زمان خسارات زیادی به بار می آورد. در صورتی که دما در داخل دستگاه هچر بسیار بالا باشد و رطوبت نیز به میزان لازم نباشد، جوجه ها زودتر پوسته را شکسته و خارج میشوند. در حالتی که رطوبت کم و دما نیز پایین باشد، زمان زیادی طول میکشد که جوجه ها موفق به شکستن پوسته و خارج شدن از آن شوند. همچنین در صورتی که سن پرندگان مادر زیاد باشند، جوجه ها دیرتر پوسته را میشکنند. بنابراین زمان نامناسب درآمدن جوجه از پوسته میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
استفاده از دمای زیاد، مهمترین علت تلف شدن جوجه در روزهای آخر جوجه کشی به شمار میآید. فرایندهای رشد جنین در دوره هچر کامل میشود، به همین خاطر سوخت و ساز بدن جنین زیاد است و در این زمان گرمای زیادی تولید میشود. در این زمان در صورتی که قطعات دستگاه به خوبی کار نکند و دمای داخل دستگاه به تدریج افزایش یافته و منجر به تلف شدن جوجه ها میشود.
رعایت نکات بهداشتی و ضدعفونی کامل فضای دستگاه هچر در زمان هچ ضروری است. یکی از رایجترین دلایل مرگ و میر در هفته آخر جوجه کشی، عفونتهای کیسه زرده و ناف میباشد. از آنجایی که در اوایل دوره هچ، ناف کاملاً بسته نشده است، شایعترین مکان برای عفونتهای باکتریایی، کیسه زرده و موضع داخلی ناف میباشد. تشخیص این نوع عفونت دشوار است، زیرا رنگ زرده و قوام آن بسیار متغیر میباشد.
همچنین ممکن است سیستم خروجی هوای دستگاه هچر، در صورت عدم رعایت بهداشت با کرک پرهای جوجه های هچ شده و دیگر ضایعات مسدود شود. در این شرایط و به علت تهویه نامناسب دستگاه هچر، تأمین اکسیژن مورد نیاز جنین دچار اختلال گشته و منجر به افزایش مرگ و میر در هفته آخر جوجه کشی میگردد.
جوجهها از زمانی که تخم را میشکنند تا 10 روز پس از آن نیز ممکن است تلف شوند. علل احتمالی مرگ در این زمان عبارت است از: جفتگیری نامناسب والدین، چرخش نامناسب در چند هفته اول جوجه کشی، تنظیم دمای نامناسب در طی جوجه کشی، رطوبت نامناسب در دستگاههای جوجه کشی، کمبود اکسیژن، تهویه ضعیف، تغذیه نامناسب در گله مادری، عفونت کیسه زرده، ورم ناف.