شرکــت ماشیــن طیــور جویبــار
تولید کننده انواع دستگاه جوجه کشی

در جوجه ­کشی اغلب با چه مشکلاتی مواجه هستیم؟

در این مقاله قصد داریم به یکسری از مشکلاتی که ممکن است در جوجه کشی با آن ها رو به رو شویم اشاره کنیم. اگر به دنبال حل این مشکلات هستید در این مقاله با ما همراه باشید.

  1. درصد پایین هچ
  2. درصد پایین تخم دارای جنین
  3. از بین رفتن جنین در مراحل اولیه جوجه­ کشی
  4. درصد بالای تخم­های فاسد در طی جوجه­ کشی
  5. تخم­های نوک زده شده بدون هچ (جوجه ها در تخم تلف شدند)
  6. هچ با تاخیر یا غیر همزمان
  7. شکست و از بین رفتن کامل جوجه­ کشی
  8. کیفیت پایین جوجه­ های یک روزه:
  • تولد جوجه با پاهای فلج و ناقص
  • تولد جوجه با ناف ناسالم و پرهای کثیف و مرطوب
  • تلفات بالا در هفته اول تولد

دستگاه جوجه کشی

1.دلایل پایین بودن درصد جنین در تخم چیست؟

پاین بودن درصد جنین اغلب به دلایل زیر است:

  • درصد نر و ماده والد مناسب نیست: کم یا زیاد بودن خروس­ها.
  • عدم تعادل بلوغ یا اندازه نر و ماده.
  • سیخ های کوتاه نشده باعث ایجاد خراش در مرغ­ ها شده و مرغ ­ها از جفت­گیری جلوگیری می­کنند. یا خروس ­هایی که انگشتان پای ناقصی دارند در حفظ تعادل در پشت مرغ دچار مشکل اند.
  • طراحی نامناسب محل جفت­گیری روی خروس­ ها و اردک ­های نر اثر می­گذارد.
  • راه سوله به حوض اردک باید صاف باشد (مایل و شیبدار نباشد) و هیچ پله­ای نداشته باشد تا به اندام جنسی اردک نر آسیب نرساند.
  • مولدهای بیمار.
  • روش­های نامناسب تغذیه مولدها باعث اضافه وزن یا بلوغ دیررس بخصوص در خروس­ ها می­شود.
  • کمبود فضا و تراکم بالا نیز باعث بروز مشکلاتی می­شود.
  • فضای زیاد نیز می­تواند جفت گیری موفق را نیز کاهش دهد.
  • آلودگی به کنه یا اکتوپارازیت به میزان قابل توجهی باروری نر را از بین می­برد.

2.دلایل جنین مرده در مراحل اولیه جوجه کشی چیست؟

جنین های مرده در مراحل اولیه می توانند ناشی از موارد زیر باشند:

  • مولد بیمار.
  • تغذیه نامناسب پرورش دهندگان به عنوان مثال استفاده از خوراک کپک زده یا خوراک فاقد ریز مغذی ها.
  • تخمها ترک خورده، کثیف یا مرطوب.
  • تمیز کردن و بخور نامناسب تخم مرغ.
  • تخم مرغ ها به صورت نامناسب یا مدت طولانی قبل از جوجه کشی نگهداری شوند.
  • پارامترهای جوجه کشی نامناسب مانند درجه حرارت یا رطوبت خیلی زیاد یا خیلی کم یا چرخاندن ناکافی تخم مرغ در طول دوره جوجه کشی.
  • همخونی می تواند باعث مرگ زودرس رویان شود.

3.دلایل تخمهای گندیده و منفجر شده در طی جوجه کشی چیست؟

به دلایل زیر تخم مرغ می تواند گندیده یا منفجر شود:

  • تخم ها از طریق والدین  به بیماریهای عفونی آلوده شوند (باکتریهای سالمونلا).
  • محل خواب یا لانه مرطوب و کثیف منجر به عفونت تخم مرغ با باکتری می شود(مانند سودوموناس ، E.coli و غیره).
  • تخم مرغ ها قبل از قرارگرفتن در ستر مرطوب شده اند.
  • روش های نامناسب پاک سازی تخم مرغ:
  • 1-تمیز کردن تخم ها در آبی که دمای کمتری نسبت به تخم ها دارد.
  • 2- تمیز کردن تخم مرغ ها با محلول ضد عفونی کننده که اشتباها با توصیه های سازنده تهیه نشده است.
  • رطوبت هوای بالا در هنگام نگهداری تخم مرغ (رطوبت مناسب را در جدول زیر مشاهده می­کنید).
رطوبت (درصد)دما(درجه سانتی گراد)مدت زمان ذخیره
75-8015-187روز
75-8018-244روز

 

  • آلودگی هنگام ذخیره سازی. فعالیت هایی مانند پاشیدن آب در سالن ذخیره تخم مرغ می تواند مقادیر زیادی باکتری را روی تخم­ها بنشاند.
  • عدم تمیز کردن دستگاه جوجه کشی به دنبال ترکیدن تخم مرغ باعث پخش شدن باکتری در محفظه می شود که باعث آلودگی تخم های دیگر می­شود.

4.دلایل زیاد بودن  تخم های نوک زده شده و جوجه هایی که از تخم خارج نمی شوند چیست؟

تخم های شکسته شده بوسیله جوجه ممکن است به دلایل زیرهچ نشوند:

  • تخمها قبل از جوجه کشی برای مدت طولانی یا در دمای خیلی پایین یا خیلی زیاد ذخیره شده اند. (زمان و درجه حرارت مناسب را در جدول زیر مشاهده کنید)
رطوبت (درصد)دما(درجه سانتی گراد)مدت زمان ذخیره
75-8015-187روز
75-8018-244روز

 

  • چینش نامناسب تخم ها در شانه های پلاستیکی جوجه کشی طوریکه انتهای کوچک بالا باشد.
  • (به دلیل بالا بودن انتهای کوچکتر تخم مرغ ها ممکن است  تخم مرغ ها هچ نشوند).
  • زاویه چرخش تخم ها در دستگاه جوجه کشی اشتباه است.
  • (زاویه چرخش مناسب تخم ها در دستگاه جوجه کشی 90 درجه است).
  • پارامترهای نامناسب جوجه کشی: درجه حرارت یا رطوبت بسیار زیاد یا خیلی کم یا چرخاندن ناکافی تخم مرغ در طول دوره جوجه کشی (جزئیات بیشتر در مورد دما، رطوبت در جداول زیر).

برای اردک

26-282514-248-134-71-3روز
37.2-37.437.3-37.537.6-37.8دما(درجه سانتی گراد)
68-725254-5656-58رطوبت(درصد)

 

برای اردک روسی

32-343116-308-154-71-3روز
37-37.237.5-37.737.6-37.8دما(درجه سانتی گراد)
68-725254-5656-58رطوبت(درصد)

 

برای تخم مرغ

19-216-181-5روز
37.2-3737.5-37.737.8-38دما(درجه سانتی گراد)
58-6051-5354-56رطوبت(درصد)  (broiler)
56-5850-5253-55رطوبت(درصد)  (layers)

 

  • تهویه نامناسب در هر دوره یا تمام دوره جوجه کشی و به ویژه هنگام جوجه ریزی(هچ).
  • تغذیه نامناسب پرورش دهندگان: استفاده از خوراک کپک زده یا خوراک فاقد ریز مغذی ها.
  • والدین بیمار (سالمونلوز ، مایکوپلاسموز ، کولیباسیلوز).
  • همخونی می تواند باعث جوجه های ضعیف و در نتیجه تولید جوجه های در تخم مرده بیشتری شود.
  • جابجایی نامناسب هنگام انتقال تخم ها به هچر می تواند باعث ایجاد جنین هایی در موقعیت بد شود که نطفه تبدیل به جوجه و تخم ها شکسته می شوند اما جوجه ریزی (هچ) نمی شوند.
  • تخمها را باید در یک لایه در سینی های جوجه کشی به تعدادی قرار دهید که متراکم نباشند تا به تخمها اجازه چرخش در دوره نوک زنی را بدهد.

5.دلایل طولانی شدن زمان هچ چیست؟

طولانی شدن زمان هچ به دلایل زیر ایجاد می شود:

  • تخمها برای دوره های مختلف ذخیره سازی شده اند.
  • تخم­ها قبل از قرارگیری در دستگاه جوجه کشی مدت طولانی نگهداری شده اند (تخم ها بیشتر از هفت روز نگه­داری نشوند).
  • اندازه مختلف تخم مرغ وتفاوت سن مولدها.
  • نطفه در طول مدت دوره ذخیره قبل از قرارگیری در دستگاه جوجه کشی  شروع به رشد و نمو کرده اند.
  • پایین بودن دما در مرحله اولیه جوجه کشی (پایین تر از C°37.2).
  • دمای متفاوت تخم­ها در مرحله قرارگیری در دستگاه جوجه ­کشی(که بعضی از تخم­ها گرم و بعضی خنک اند).
  • ژنتیک متفاوت تخم ها.

6- دلایل شکست کامل هچ چیست؟

دلایل هچ نشدن تخم­ها می تواند قطع برق ، دمای پایین یا زیاد ، ذخیره نادرست تخم­ها، تخم مرغ های قدیمی و خرابی تجهیزات (فن ، تهویه و غیره) باشد.

7- دلایل تولد جوجه های فلج و ناقص و ناف های ناصاف یا ترمیم نشده هنگام جوجه ریزی(هچ) چیست؟

پاهای فلج و ناقص و ناف بهبود نیافته هنگام جوجه ریزی می­تواند به دلایل زیر باشد:

  • دمای جوجه کشی نامناسب، معمولا خیلی بالا(بالاتر از 38 °C ) در فاز دوم دوره جوجه کشی و زمان جوجه ریزی (هچ).
  • تخم­ها  طوری چیده شدند که انتهای کوچک بالا قرار گرفته است(چینش اشتباه).
  • تغذیه نامناسب توسط پرورش دهندگان: خوراک فاقد ریز مغذی ها و یا کپک زده یا آلوده به آفلاتوکسین.
  • درمان مولد به طور نامناسب.
      1. داروی اشتباه
      2. استفاده دوزهای بالاتر ازحد توصیه شده بوسیله تولید کنندگان
  • آلودگی باکتریایی کیسه زرده- omphalitis.
  • کمبود ویتامین.
  • همخونی.

سطوح سینی بدون کاغذ یا نوع کاغذ اشتباه به جوجه ها آسیب می­رساند. کاغذ نرم و صاف در سینی می تواند باعث جوجه هایی با پاهای ناقص شود، کاغذ خشن باعث آسیب به ناف می­شود.

8- دلایل تولد جوجه های کثیف چیست؟

موارد زیر از دلایل اصلی تولد جوجه های کثیف هستند:

  • رطوبت در دستگاه جوجه کشی بسیار زیاد بود به طوری که بر رشد جنین تأثیر منفی گذاشته و باعث تلف شدن بعضی جوجه ها در مرحله نوک زنی شده و جوجه های دیگر را کثیف می کنند.
  • تخم های فاسد و ترکیده در سینی های هچر برداشته نمی شوند و باعث کثیف شدن سایر تخم ها و جوجه ها می شوند.
  • جابجایی بد و نامناسب هنگام جابجایی تخم ها از دستگاه جوجه کشی به هچر باعث شکستن و ترک خوردن تخم ها می شود.
  • جوجه ها مدت طولانی در هچر می مانند.
  • والدین بیمار (سالمونلوز ، مایکوپلاسموز ، کولیباسیلوز).

9- دلایل تلفات زیاد جوجه ها در هفته اول تولد چیست؟

میزان بالای مرگ و میر جوجه ها در هفته اول، عمدتا به دلایل زیر است:

  • درجه حرارت محل نگهداری جوجه ها بعد از تولد بیش از حد پایین است (زیر 20 درجه سانتیگراد) و باعث عفونت و مریضی جوجه ها می شود.
  • وجود بخش های خنک یا سرد در سالن نگهداری جوجه ها.
  • سالن نگهداری بسیار بزرگ است و جوجه ها از گرما دور می شوند و قادر به بازگشت نیستند.
  •  انتقال بیماری ها از مرغ ها به جوجه ها (مثل سالمونلوز ، مایکوپلاسموز).
  • اگر زمان هچ تخمها طولانی شود، جوجه هایی که زودتر متولد می شوند آب بدنشان کم می شود و ضعیف می شوند.
  • بعد از انتقال جوجه ها به سالن نگهداری، غذا و آب آشامیدنی دیر داده شود.
  • خوراک جوجه ها قبل از آب داده شود.
  • آب خیلی سرد باشد، به خصوص در روز اول.
  • دانخوری و یا آبخوری به درستی تنظیم نشده اند – خیلی بالا باشند.
  • سالن بیش از حد شلوغ است و فضا، آبخوری و غذاخوری مناسب مهیا نیست.
  • عدم شروع به آب یا غذا خوردن.
  • خوردن آشغال.
  • حمل و نقل خیلی طولانی شود و یا درجه حرارت در هنگام حمل و نقل خیلی زیاد یا خیلی کم باشد ( دمای مطلوب برای حمل جوجه از 22-28 °C می باشد).
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *