نحوه انتخاب تخم جوجه کشی بسیار مهم است. تخمهای گذاشته شده توسط مرغها بدون جفت گیری با خروس هچ نمی شوند ، زیرا بدون هیچ گونه نطفه ای در داخل تخم هستند. ظرف 21 روز با رشد و تغییر تخم ، نطفه به جوجه تبدیل می شود. همه تخمهای گذاشته شده توسط مرغ برای جوجه ریزی مناسب نیستند. تخمهای مناسب که می توانند از آنها خارج شوند باید براساس زیر با دقت انتخاب شوند.
روش های انتخاب تخم جوجه کشی
1- باروری تخم ها
تخمهای تازه جمع آوری شده از مرغهای سالم و بالغ ، 5-7 روز پس از جفت گیری برای جوجه ریزی به اندازه کافی بارور خواهند بود. تخمهایی که بلافاصله هنگام ورود خروس به گله برای جفت گیری یا مدتها پس از جدا شدن خروس جمع می شوند ممکن است بارور نباشد.
2- اندازه و شکل تخم مرغ
اندازه تخمهای مورد استفاده برای جوجه ریزی مهم است زیرا اندازه جوجه های هچ شده بسیار به اندازه تخم بستگی دارد. تخم مرغ برای جوجه کشی بسته به نژاد نباید نه خیلی بزرگ باشد نه خیلی کوچک. انتخاب تخم مرغ با 58 گرم وزن مطلوب است. تخم های یکنواخت و به شکل بیضی خوب هستند. البته اگر از دستگاه جوجه کشی غاز یا طیور دیگر استفاده میکنید این انداره متفاوت است.
3- پوسته تخم مرغ
پوسته تخم مرغ باید از ضخامت ، بافت و رنگ یکنواختی برخوردار باشد تا گرما بتواند در طی جوجه کشی به طور یکنواخت گسترش یابد. در مورد تخمهای پوسته سفید ، تمام تخمهای لازم برای جوجه کشی باید فاقد رنگ باشند. تخمهای رنگ قهوه ای و قهوه ای تیره از تخمهای قهوه ای روشن بهتر هچ می شوند. وقتی بافت پوسته به دلیل کمبود کلسیم یا ویتامین D ضعیف باشد ، منجر به قابلیت جوجه ریزی کم می شود. همه تخمها نیز باید از نظر پوسته ترک خورده آزمایش شوند ، زیرا نباید از آنها برای جوجه کشی استفاده شود.
4- کیفیت تخم مرغ
تخم مرغ ها باید تازه باشند ، هرچه زودتر پس از تخمگذاری جمع آوری شوند ، بهتر است. به هرحال در عرض یک هفته از تخمگذاری باید جوجه کشی شوند. تخمهای خیلی تازه ای که تازه در روز گذاشته اند ممکن است توصیه نشوند مگر اینکه قبل از ست شدن به دمای اتاق برسند. تخم های 2 تا 4 روزه عالی هستند.
5- تغییر شکل
تخمهای با هرگونه تغییر شکل مانند برجستگی ، فرورفتگی ، ترک یا لکه نباید انتخاب شوند. پوسته های بسیار نازک ممکن است در هنگام چرخش شکسته شوند. اگر پوسته بسیار ضخیم باشد ، برای جوجه مشکل است که آن را با نوک لطیف خود خرد کند و بیرون بیاید.
6- تخم مرغ آلوده
تخم های آلوده را نباید قبل از قرار دادن در دستگاه جوجه کشی در آب شست ، زیرا شستشو با آب باعث باز شدن منافذ و ورود آلودگی می شود که این امر منجر به کاهش در نتایج جوجه ریزی می شود. اگر خاک یا کثیفی زیاد نباشد ، با چاقو پاک می توان آن را پاک کرد. نباید از تخم مرغ های بسیار آلوده استفاده شود.
7- ذخیره سازی و نگهداری
تخمهای جمع شده برای جوجه کشی باید در یک مکان با دما و رطوبت مناسب نگهداری شوند تا بهترین نتیجه را بگیرند. در هوای گرم تخم مرغ نباید بیش از 3 روز نگه داشته شود و در زمستان می توان آن را تا 10 روز نگه داشت. دستگاه جوجه کشی جویبار شرایط ایده آل برای جوجه کشی و جوجه ریزی را در اختیار شما قرار می دهد.
از آنجا که تخم مرغ به راحتی بو را جذب می کند ، خوب نیست که آنها را در مجاورت مواد بدبو مانند پیاز ، سیر ، نفت سفید و غیره نگهداری کنید. تخم مرغ ها باید در یک مکان خنک و با انتهای پهن روبه بالا نگهداری شوند. تخمهایی که در حین حمل و نقل بسیار لرزیده باشند برای جوجه ریزی مناسب نخواهد بود.