جوجه کشی و جوجه ریزی تخم پرندگان یکی از بخشهای جذاب نگهداری طیور است. انتخاب بهترین تخمها، نگهداری تخمهای بارور و حفظ پارامترهای مناسب در طول دوره جوجه کشی برای بهبود میزان جوجه ریزی مهم است. در زیر 14 نکته اساسی آورده شده است که در صورت رعایت، میزان جوجه ریزی را تا حد زیادی بهبود می بخشد.
1-آیا می توانید تخمهای کثیف را جوجه کشی کنید؟
توصیه می شود تخمهای کثیف را جوجه کشی نکنید و قبل از جوجه کشی، تخمهای کثیف شسته نشوند. تخمها دارای یک پوشش محافظ هستند، اما همچنین متخلخل هستند. بنابراین، شستن تخمهای کثیف خطر از بین بردن لایه محافظ و ورود باکتریها به تخم را دارد.
نکته: اگر لازم بود تخم مرغ کثیف را جوجه کشی کنید، می توانید با یک پارچه خشک آن را تمیز کنید. نکته مهم این است که از خراشیدن سطح تخم مرغ جلوگیری کنید زیرا با این کار بخشی از کوتیکول از بین می رود و باکتری ها وارد تخم می شوند.
چرا باید از قرار دادن تخمهای کثیف برای جوجه کشی خودداری کنیم؟
تخم های کثیف ممکن است در هنگام اسهال در مرغ ها یا مدفوع و کثیفی در بستر مرطوب لانه ها آلوده شده باشند. هجوم اکتوپارازیت همچنین می تواند باعث تخریب تخم شود.
این نوع تخم ها نباید در دستگاه قرار داده شوند زیرا:
انتقال عوامل بیماری زا به تخم های تمیز در دستگاه های جوجه کشی رخ می دهد.
تخمهای کثیف ممکن است گندیده یا منفجر شوند ، در نتیجه دستگاه جوجه کشی آلوده شده و کیفیت هچ کل تخمها کاهش می یابد.
تخم های کثیف به طور معمول سرعت جوجه درآوری کمتری دارند.
باکتریهای موجود در تخمهای آلوده می توانند به جوجه های هچ شده منتقل شوند.
2.کدام تخمها برای جوجه ریزی بهتر است؟
هنگام انتخاب تخم مرغ برای جوجه ریزی، تخمهایی که تمیز و بدون ترک باشند و همچنین خیلی کوچک و خیلی بزرگ نباشند را انتخاب کنید. باید از یک طرف کمی بزرگتر باشد و از طرف دیگر متمایز باشد. تخم تازه تر، بهتر است. بعد از 14 روز، تخمها قدرت جوجه ریزی دست می دهند.
تخمهای تمیز که هیچ شکافی در آنها وجود ندارد، کمتر جذب باکتری از طریق پوسته می شوند.
تخم های کوچکتر تمایل به تولید جوجه های ضعیف دارند. آنها جوجه ریزی را مشکل می کنند و اگر جوجه ریزی کنند بیشترشان زنده نمی مانند. تخم های بزرگتر می توانند حاوی دو زرده باشند که تقریباً همیشه زنده نمی مانند.
تخمهایی که از یک انتهای آن کمی بزرگتر از انتهای دیگر هستند، برای جوجه کشی ایده آل هستند زیرا انتهای بزرگتر جایی است که سلول هوا معمولاً رشد می کند، همچنین سرعت هچ شما را افزایش می دهد!
3-چه مدت می توانید صبر کنید تا تخم را در دستگاه جوجه کشی قرار دهید؟
تخمهایی را انتخاب کنید که بیش از 7-10 روز بیشتر ذخیره نشده نباشند اگر تصمیم دارید قبل از قرار دادن تخم در دستگاه جوجه کشی صبر کنید، باید چند مورد را بخاطر بسپارید.
- تخمهای بارور باید در دمای اتاق، بین 50-60 درجه فارنهایت نگهداری شوند.
- با نوک تیز به سمت پایین ذخیره کنید.
- با زاویه 45 درجه ذخیره کنید.
- آنها را حداقل 1 بار در روز 45 درجه بچرخانید.
4-چگونه باید تخمها را در دستگاه جوجه کشی قرار دهید؟
روزهای 1 تا 18، تخم ها را می توان به صورت قائم یا خوابیده قرار داد. اگر آنها را به حالت قائم قرار دهید، ضروری است که طرف بزرگتر را به سمت بالا قرار دهید. این بدین دلیل است که سلول هوا در انتهای بزرگتر تخم تشکیل می شود و احتمال موفقیت آمیز بودن جوجه ریزی را افزایش می دهد.
روزهای 18 تا 21 زمان “قفل” است. همه تخمها باید خوابیده قرار بگیرند و ثابت بمانند. این زمانی است که جوجه ها برای شروع ” نوک زنی” غشا و پوسته تخم اقدام می کنند. دستگاه جوجه کشی باید تا زمانی که همه جوجه ها از آن خارج شوند، بسته بماند.
5-میزان جوجه ریزی تخم های حمل شده چقدر است؟
تخم هایی که حمل نمی شوند به طور متوسط حدود 80٪ جوجه ریزی می شوند و تخم هایی که حمل می شوند به 50٪ تخم می رسند. البته این بسته به چگونگی بسته بندی، فاصله حمل و نقل و نحوه حمل و مراقبت از آنها متفاوت است.
6-چگونه دستگاه جوجه کشی را انتخاب کنم؟
مهم ترین بخش کار انتخاب ماشین جوجه کشی مناسب است که زحمات شما را به نتیجه می رساند. قبل از خرید حتما تحقیق کنید و از افراد که دستگاه متفاوت داشتند مشورت بگیرید. از انجام هزینه برای خرید دستگاه جوجه کشی نهراسید چون با هچ بالا و ماندگاری و راندمان کاری مناسب هزینه بر می گردد.
7-آیا می توانید تخمها را مستقیم در دستگاه جوجه کشی قرار دهید؟
اگر تخم خود را جمع آوری می کنید یا آن را از یک فروشنده محلی می گیرید، تخمها را می توان مستقیم در دستگاه جوجه کشی خانگی یا صنعتی قرار داد. تخم مرغ های حمل شده قبل از جوجه کشی به مراقبت مناسب نیاز دارند. به دلیل لرزش که در حین حمل و نقل اتفاق می افتد، تخم ها می توانند حباب های هوا ایجاد کنند و لازم است 12 تا 24 ساعت قبل از جوجه کی ثابت شوند.
8-چگونه تخمها را قبل از جوجه کشی ذخیره می کنید؟
هنگام ذخیره تخم قبل از جوجه کشی، آنها را با نوک کوچک تر به سمت پایین و با زاویه 45 درجه تنظیم کنید. آنها را حداقل یک بار در روز 45 درجه بچرخانید. این کار برای اطمینان از این است که زرده معلق می ماند و به غشا نمی چسبد.
اگر شما در حال جمع آوری تخم در هوای گرم هستید، بهتر است که آنها را مستقیم در دستگاه جوجه کشی قرار دهید. درجه حرارت بالا روند جوجه کشی جنین را آغاز می کند. اگر آن را به خانه خنک خود بیاورید، شروع به تعریق می کند ولایه محافظ را از دست می دهد و احتمال آلودگی تخم توسط باکتری (از بین بردن جنین) را افزایش می دهد.
به استثنای آب و هوای بسیار گرم، تخم های تازه گذاشته شده را می توان در دمای اتاق، 60-50 درجه فارنهایت، تا 10 روز نگهداری کرد. بعد از 10 روز، باروری تخمها کاهش می یابد.
9-چگونه دستگاه جوجه کشی را قبل از استفاده ضد عفونی کنید؟
دستگاه جوجه کشی شما باید قبل از استفاده تمیز شود. با برداشتن همه قفسه ها، تقسیم کننده ها و چرخان اتوماتیک شروع کنید. برای پاک کردن آن می توانید از آب گرم و صابون، الکل یا محلول آب و مواد سفید کننده 25٪ استفاده کنید. به هیچ یک از وسایل الکترونیکی خود در داخل دستگاه جوجه کشی اسپری نکنید. در عوض، آنها را با یک پارچه به آرامی پاک کنید.
10-چرا قبل از لمس تخمهای بارور لازم است دستها را بشویم؟
همیشه باید دستان خود را قبل از لمس تخمها که قصد دارید جوجه کشی کنید، بشویید. حتی اگر نمی توانید کثیفی و باکتری را روی دست خود ببینید، آنها وجود دارند! با شستن دست ها قبل از شمع زدن یا کار با تخمها، احتمال انتقال باکتری به تخمها کاهش می یابد.
11-در روز چند بار باید تخم را در دستگاه جوجه کشی بچرخانید؟
تخم باید حداقل 3 تا 5 بار در روز و در فواصل زمانی مساوی چرخانده شود. اگر تخم های خود را نچرخانید، خطر چسبیدن زرده به غشای تخم مرغ وجود دارد.
12-درجه حرارت مناسب برای جوجه کشی تخم مرغ چیست؟
در دستگاه جوجه کشی با فن که هوا را بطور مناسب به چرخش در می آورد، دمای مناسب برای جوجه کشی تخم مرغ 100درجه فارنهایت است. حفظ درجه حرارت مناسب در تمام مراحل جوجه کشی بسیار حیاتی است.
13-رطوبت در دستگاه جوجه کشی چه مقدار باید باشد؟
کارشناسان میزان رطوبت نسبی روزهای 1 تا 17 را حدود 55 درصد اعلام می کنند. روزهای 18-21، در حین “قفل کردن”، باید آن را به حدود 65 افزایش دهید. با استفاده از رطوبت سنج در داخل دستگاه جوجه کشی صنعتی یا سایر دستگاه ها با ظرفیت های متفاوت می توان این امر را کنترل و نگهداری کرد.
اگر رطوبت در دستگاه جوجه کشی خیلی کم شود چه اتفاقی می افتد؟
طی یک فرآیند طبیعی جوجه کشی، تخمها وزن کم می کنند. اگر رطوبت خیلی کم باشد، تخم بیش از حد وزن خود را از دست می دهد و باعث ایجاد فضای هوای بزرگتر و جنین کوچکتر می شود. جوجه های کوچکتر ضعیف ترند، در جوجه ریزی مشکل دارند و اغلب دقیقاً قبل یا بعد از جوجه ریزی می میرند.
اگر رطوبت هوا در دستگاه جوجه کشی زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟
اگر در طول جوجه کشی رطوبت هوا زیاد باشد تخم وزن کافی از دست نمی دهد. این امر باعث می شود فضای هوای درون تخم کوچکتر شود و مشکلات تنفسی ایجاد کرده و جوجه بزرگتر شود. جوجه های بزرگ در حرکت در داخل تخم مشکل دارند، بنابراین می توانند جوجه ریزی را دشوار کنند.
14-آیا می توانید در هنگام جوجه کشی دستگاه جوجه کشی را باز کنید؟
در حالت ایده آل، به محض شروع نوک زنی، باید درها را بسته نگه دارید تا زمانی که همه جوجه های شما بیرون بیایند. باز کردن دستگاه جوجه کشی باعث کاهش شدید رطوبت شده و عدم هچ را به دنبال خواهد داشت.