یکی از سوالات اساسی در جوجه کشی دلایل هچ نشدن تخم ها در جوجه کشی است، دلیل اصلی پاسخ به این سوال بسیار دشوار این است که عوامل زیادی وجود دارد که بر نتایج تلاش های جوجه کشی شما تأثیر می گذارد. برخی از این عوامل عبارتند از: کیفیت تخم، لقاح، سطح دما یا سطح رطوبت نامناسب، تخم کثیف یا آلوده، تخم بد نگه داشته شده، جهش یا کاهش دما، تغییر بیش از حد دما، چرخش نامناسب تخم، تخم بسیار قدیمی. به هر یک نگاه کنیم و ببینیم چه چیزهایی می توانیم یاد بگیریم.
کیفیت تخم ها
سلامت مرغ می تواند تأثیر زیادی در این امر داشته باشد. از سالم و قوی بودن مرغ ها اطمینان حاصل کنید. این کار احتمال بارور شدن تخمها را افزایش می دهد. اما حتی با وجود یک مرغ سالم، برخی از تخمها آنقدر قوی و سالم نیستند که بتوانند به یک جوجه سالم تبدیل شوند.
لقاح: اگر گله شما نر بالغ و قوی داشته باشد، آنها به طور معمول کارهای خوبی را انجام می دهند که قرار است انجام دهند. اما حتی با تمام تلاش نر، همه تخم ها بارور نمی شود. به همین دلیل شمع زدن تخم بعد از هفته اول ایده خوبی است تا بتوانید آنهایی را که در حال رشد نیستند حذف کنید.
سطح دما یا رطوبت نامناسب
سطح دمای نامناسب می تواند به معنی کم یا زیاد بودن دما باشد که هیچکدام برای تخمهای شما مناسب نیستند. اما اگر باید انتخاب کنید، کمی پایین بودن بهتر از کمی بالا بودن است. اگر یک یا دو درجه بیش از حد بالا باشید، تخم های شما زود هچ می شوند، غالباً با کاهش میزان درصد هچ و گاهی اوقات با تغییر شکل فیزیکی. یک تغییر شکل شایع، یک یا دو انگشت اضافی پا است. اگر دما یک یا دو درجه پایین باشد تخم های شما دیرتر و با کاهش میزان جوجه ریزی بیرون می آیند. دماسنج شما هرچه به شما بگوید، اگر تخمهای شما زود یا دیر خارج می شوند، تنظیمات ترموستات را بر اساس آن تنظیم کنید.
جهش یا افت دما
این مربوط به تغییرات شدید گاه به گاه دما است. اگر یکبار افزایش دما وجود دارد، فرض کنیم که تا حدود 104 درجه فارنهایت افزایش یابد و فقط برای چند دقیقه وجود داشته باشد، تخم های شما احتمالاً خوب می شوند. اگر دما برای مدت طولانی در آنجا بماند، احتمالاً تخمها را از بین می برد. همین امر در مورد افت دما نیز صادق است. این حالت بیشتر در مواردی اتفاق می افتد که برای مدتی قطعی برق وجود داشته باشد.
تغییر بیش از حد دما
برخی تغییرات در دستگاه جوجه کشی شما بسیار طبیعی و قابل قبول است. مشکل وقتی ایجاد می شود که تغییرات بیش از حد زیاد باشد. در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
تخمهای کثیف یا آلوده
تخمهای کثیف دو مشکل دارند. ابتدا، آلودگی تخم، از ورود اکسیژن به تخم و خارج شدن دی اکسید کربن از تخم جلوگیری می کند. درست مانند جفت موجود در رحم مادر که امکان تبادل این دو گاز را فراهم می کند، پوسته جوجه نیز همان کار را انجام می دهد. اگر خیلی کثیف باشد، تبادل نمی تواند اتفاق بیفتد و جنین در حال رشد خفه می شود و می میرد.
مسئله دوم این است که می تواند باکتری هایی را به دستگاه جوجه کشی وارد کند که می توانند از طریق پوسته نفوذ کرده و در محیط غنی از پروتئین در داخل پوسته رشد کنند. و بنابراین، جنین در حال رشد را بکشید. اطمینان حاصل کنید که تخم های شما تمیز هستند، اما اگر کثیف هستند آنها را با آب نشویید، از حوله یا پارچه خشک استفاده کنید. یک حوله مرطوب می تواند پوشش محافظ روی تخم مرغ را که باعث می شود باکتری های مضر دور شوند، از بین برد.
تخم با نگهداری نادرست
این امر به ویژه برای تخم های سفارش پستی و انتقال با ماشین خطرناک است. گاهی اوقات اداره پست و یا فردی که قرار است سفارش را به دستتان برساند با احتیاط آنها را حمل گاهی اوقات هم نه. باید در نظر داشته باشید که نرخ هچ شما وقتی تخم ها مسافتی را با وسیله نقیله طی می کند پایین تر است.
چرخش کم و نادرست تخم
در طبیعت، یک پرنده مادر روزانه چندین بار تخمهای خود را می چرخاند. همزمان با جوجه کشی تخم ها، باید این کار را با استفاده از دستگاه چرخش اتوماتیک تخم و یا چرخاندن دستی تخم ها انجام دهید. اطمینان از تمیز بودن دست ها برای جلوگیری از آلودگی روی پوسته که می تواند از تبادل گازهای اساسی جلوگیری کند، مهم است.
اگر تخم به اندازه کافی چرخانده نشود، ممکن است زرده به پوسته بچسبد که باعث مرگ جنین می شود. تخم مرغ باید چند بار در روز چرخانده شود. حداقل سه بار و بسیاری از افراد پیشنهاد می کنند 5-7 بار در روز بچرخند. یک دستگاه چرخش اتوماتیک به طور معمول هر ساعت یک بار تخم مرغ را می چرخاند که بهترین حالت است.
تخم مرغ بسیار قدیمی است
اکثر افراد موافقند که حداکثر زمان ذخیره تخم مرغ قبل از شروع جوجه کشی حدود 7 روز است. پس از آن قابلیت جوجه ریزی به طرز چشمگیری کاهش می یابد. تخم مرغ باید خنک و ایمن نگه داشته شود. همچنین، آنها باید در حین نگهداری چرخانده شوند، اما نه به دفعاتی که در طی جوجه کشی انجام می شود. روزی یک یا دو بار کافی است.
هوای تازه کافی کافی نیست
همانطور که در قسمت “تخمهای کثیف یا آلوده” توضیح داده شد، تخمها برای رشد و نمو به اکسیژن نیاز دارند. اگر تمام بازشوهای ماشین جوجه کشی بسته شده باشد و فن گردش هوا وجود نداشته باشد، تخمها هوای تازه مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند. در مورد نحوه استفاده از دریچه انتقال هوا در دستگاه جوجه کشی خود حتماً دستورالعمل های سازنده را دنبال کنید.
سوال مهم بعدی این است که چرا دستگاه جوجه کشی در دمای مناسب تثبیت نمی شود؟
در بیشتر مواقع متوجه می شویم که این سوال به این دلیل مطرح می شود که فرد با محدوده دما واقع بینانه و قابل قبول آشنا نیست. بسیاری از افراد تصور می کنند از آنجا که دمای ایده آل حدود 100 درجه فارنهایت است (برای انواع طیور در قسمت مقالات دمای مناسب جوجه کشی ذکر شده)، دما باید در تمام مدت در آن نقطه دقیق بماند.
واقعیت این است که محدوده قابل قبولی وجود دارد که در آن تخمها کاملاً خوب بیرون می آیند. لطفاً بخاطر داشته باشید که دمای هوا در دستگاه جوجه کشی شما بسیار سریعتر از دمای داخل تخمها تغییر خواهد کرد. به عنوان مثال، این بدان معنی است که اگر درجه حرارت تا 101 درجه فارنهایت افزایش یابد و سپس تا 98 درجه پایین بیاید و چرخه هر چند دقیقه ادامه یابد، این نوسان فقط دمای هوای دستگاه جوجه کشی است. از آنجا که تخم مرغ ها بسیار کندتر از هوا گرم و خنک می شوند، تغییر واقعی تخم ها بسیار کمتر از آن است. ممکن است قابل اغماض باشد.